10 voordelen van trainen op hartslag

De 10 voordelen van trainen op hartslag

Waarom trainen we op hartslag wordt uitgelegd in het volgende artikel: Waarom trainen/ sporten op hartslag?


Hier worden 10 voordelen genoemd die het trainen op hartslag met zich meebrengen.

1. Zorgen voor effectief resultaat

Door te trainen op hartslag weet je precies in welke energiesystemen je aan het trainen bent. Dit zorgt ervoor dat je jouw doelstellingen effectief behaalt.

2. Voorkomen van overtraining

Door niet boven de verzuringgrens te trainen blijf, wordt het lichaam niet te zwaar belast. Hierdoor voorkom je overtraining en is de kans op blessures kleiner.

3. Ondergrens training

Door goed naar de hartslag te kijken, weet je precies wanneer jouw training ook effect kan hebben. Is de hartslag te laag, dan ontvangt je lichaam te weinig prikkels om de conditie te verbeteren. (Wandelen zorgt in heel weinig gevallen voor verbetering van de conditie, omdat de hartslag te laag is)

4. Vooruitgang in training op verantwoorde manier monitoren

Als de weerstand waarmee je sport groter wordt en de hartslag blijft gelijk dan zijn de prestaties verbeterd. Dus bij 10.0km/u heb je in het begin een HF van 160, 2 maanden later heb je bij 10.0km/u een HF van 152. Het lopen op 10.0km/u is verbeterd, want de hartslag is lager.

5. Intervaltraining gericht uitvoeren

Door goed op de hartslag te letten bij interval training, kan je bepalen of jouw training een extensieve interval training of een intensieve interval training is. Intensieve interval trainingen worden alleen gebruikt voor wedstrijdsporters met een specifiek doel. Absoluut niet voor sporters om de gezondheid te verbeteren.

6. Medicatie

Door medicatie kan de hartslag veranderen. Bijv. Beta-blokkers verlagen de hartslag. Om verantwoord te trainen, moet je goed de hartslag in de gaten houden. Deze mag absoluut niet te hoog worden, dit is in strijd met de medicijnen.

7. Veiligheid

Als je op een of andere manier ziet tijdens de training dat de hartslag flink omschiet of al standaard te hoog is, dan kan je beter stoppen met trainen. Gebeurt dit vaker, dan is het verstandig om dit een keer bij de huisarts na te laten kijken. De veiligheid staat voorop, de laatste tijd zie je steeds vaker trainingen met fatale afloop.

8. Aanpassing bij weersomstandigheden

Als de weersomstandigheden veranderen, dan verandert de hartslag ook. Als je toch op dezelfde snelheid blijft lopen, zal de hartslag hoger zijn. Hierdoor kan je boven de verzuringgrens komen, waardoor je te zwaar traint. Dit is bijvoorbeeld het geval bij zeer vochtig weer of hoge temperaturen.

9. Reageren op ziektes

Als je niet helemaal fit bent, dan verandert de hartslag ook. Als je toch op dezelfde snelheid blijft lopen, zal de hartslag hoger zijn. Hierdoor kan je boven de verzuringgrens komen, waardoor je te zwaar traint. Dit is bijvoorbeeld al het geval bij een verkoudheid of een griepje.

10. Specifieke hartslag bij verschillende beweegvormen

Elke beweegvorm heeft een eigen persoonlijke hartslag. Bij het hardlopen ligt deze hartslag op een ander level dan bij het fietsen, crossen of roeien. Wetenschappelijk gezien ligt bijvoorbeeld de hartslag bij het hardlopen ±5slagen hoger dan bij het fietsen. Echter elke sporter heeft een voorkeursbeweging, waarin de verzuringgrens ook hoger ligt.

Met sportieve groet,

Teun Custers
Online Pro Trainer

Speak Your Mind

*