Aeroob energiesysteem

Aeroob energiesysteem – zuurstof systeem

Het aeroob energiesysteem wordt ook wel het zuurstof systeem of langzame glycolyse genoemd. Het is ook niet verwonderlijk dat dit energiesysteem voornamelijk afhankelijk is van zuurstof. Om energie te kunnen genereren is het belangrijk om zuurstof naar de spieren te brengen. Door middel van de ademhaling komt er zuurstof in de longen. Via de longen wordt de zuurstof (uit de ingeademde lucht) naar de bloedbanen gebracht. Via de bloedvaten wordt de zuurstof naar de spieren getransporteerd. De spieren halen de zuurstof uit het bloed, waarna ze de zuurstof gebruiken om ATP te maken. Deze ATP wordt weer omgezet in de bewegingsenergie. De productie van deze energie vindt voornamelijk plaats in de mitochondriën van de spier.

Duursporten en dagelijkse activiteiten

Het zuurstof systeem wordt voornamelijk gebruikt bij duursporten en dagelijkse activiteiten. Slapen, wandelen, lunchen, werken(mits dit zwaar actief werk is), matig intensief hardlopen of zwemmen zijn voorbeelden van deze activiteiten.

Door middel van verbranding van vetten, koolhydraten en eiwitten is het voor het zuurstofsysteem mogelijk om energie te verkrijgen. De tijd om de energie vrij te maken duurt relatief lang (in vergelijking met het anaeroob energiesysteem). Dit is de reden waarom er relatief veel vetten verbrand worden in vergelijking met koolhydraten en eiwitten.

Er is per minuut relatief weinig energie nodig om de activiteit vol te houden. Vandaar dat men dit ook zeer lang (sommige activiteiten zelfs oneindig) vol kan houden.

Ben je op zoek naar een persoonlijk trainingsschema om effectief en doelgericht te kunnen trainen? Kijk dan bij onze persoonlijke trainingsschema’s.