ATP-CP systeem

ATP-CP systeem of fosfaatsysteem

Elke spier in het lichaam heeft een hoeveelheid ATP tot haar beschikking. Op het moment dat de spier een beweging maakt, dat kan de spier van deze brandstof gebruik maken. Als de spier in rust is kan de spier ongeveer 2 minuten gebruik maken van deze ATP, bij maximale belasting van de spier is dit ongeveer 2 tot 4 seconden. Hierna is de ATP op en moet het lichaam op een andere manier ATP naar de spier brengen om energie te kunnen leveren. (via het aeroob energiesysteem en het anaeroob energiesysteem)
De snelste manier om de ATP weer terug te krijgen in de spieren is de reactie met creatinefosfaat (CP).

Dit energiesysteem maakt geen gebruik van zuurstof en heeft ook geen melkzuurproductie (dit in tegenstelling tot het melkzuursysteem).

Creatine

Het innemen van creatine door een sporter kan een meerwaarde zijn, wanneer er onvoldoende creatine in het bloed aanwezig is. Het heeft echter geen zin om teveel creatine in te nemen, omdat de spier maar een beperkte hoeveelheid creatine uit het bloed op kan nemen.

Ben je op zoek naar een persoonlijk trainingsschema om effectief en doelgericht te kunnen trainen? Kijk dan bij onze persoonlijke trainingsschema’s.