Hoe trainen?

Hoe bereik je het beste jouw doelstelling

Of je jouw doelstellingen behaalt, is afhankelijk van de manier van trainen.
Hoe ziet het trainingsprogramma eruit en wordt het trainingsprogramma goed nageleefd?

De doelstellingen bepalen de training

De doelstellingen zijn onder te verdelen in drie onderdelen:

  • Basis eigenschappen
  • Sportspecifieke conditie
  • Sportspecifieke vaardigheden

Basis eigenschappen

Allereerst moeten de basis eigenschappen verbeterd worden: Kracht, lenigheid, uithoudingsvermogen, snelheid en coördinatie.
Bij de doelstelling ‘Ik wil de gezondheid verbeteren in 3 maanden’ is het verbeteren van deze basis eigenschappen voldoende.
Het trainingsschema moet opgezet worden om deze basiseigenschappen te verbeteren.

Het overgrote deel van de doelstellingen vallen onder de basiseigenschappen

Sportspecifieke conditie

Met goed ontwikkelde basis eigenschappen is het mogelijk om de sportspecifieke conditie te verbeteren. Elke sport heeft andere dominante basiseigenschappen. Een marathonloper is hoofdzakelijk gericht op uithoudingsvermogen, een bodybuilder hoofdzakelijk op kracht, voor een voetballer zijn beide basiseigenschappen van wezenlijk belang.

Een doelstelling die verder gaat dan alleen het verbeteren de basiseigenschappen heeft een ander persoonlijke trainingsschema nodig.
Dit trainingsschema moet zich specifieker richten op 1 bepaalde basis eigenschap (zonder de andere uit het oog te verliezen).

Sportspecifieke vaardigheden

Wanneer een sporter de juiste fysieke gesteldheid heeft, is het mogelijk om die optimaal toe te passen in de techniek en tactiek die in die sport nodig is. Een voorbeeld van een voetballer: Sprinten, springen, schieten, wenden/keren, aannemen en passen.

Voor een doelstelling die de sportspecifieke vaardigheden verbetert, zal de sportspecifieke conditie in de sport geplaatst moeten worden. Een voetballer met een goede sportspecifieke conditie moet die basisconditie nu omzetten in meer sprintjes, harder schieten en hoger springen tijdens een voetbalwedstrijd.

Elke sporter is anders en heeft een persoonlijke doelstelling, waardoor elk training persoonlijk opgesteld behoort te worden.
Zo is te zien dat elke sporter individueel benaderd moet worden om zo effectief mogelijk te trainen.

Ben je op zoek naar een persoonlijk trainingsprogramma om effectief en doelgericht te kunnen trainen? Kijk dan bij onze persoonlijke trainingsprogramma’s.