Wat is trainen?

Wat is training?

Training is een middel om doelstellingen van sporters te behalen. Om doelstellingen te behalen moet de sporter systematische trainingsprikkels ondergaan. Deze systematische trainingsprikkels zorgen voor een aanpassing in het lichaam, waardoor het lichaam zich (na herstel) verbetert ten opzichte van voor de training.

De definitie van training

In de huidige maatschappij zijn verschillende definities van het begrip training.
Een veel gehoorde definitie is:

‘Het regelmatig en systematisch toedienen van in omvang en intensiteit toenemende belasting met de bedoeling het prestatievermogen te laten stijgen’ (Bottenberg, 1993)

Individuele benadering

Het belangrijkste tijdens training is dat elke sporter individueel benaderd wordt. Elke sporter heeft een verschillende beginsituatie. Deze beginsituatie wordt o.a. bepaald door; de fysieke gesteldheid, de sportachtergrond, de medische achtergrond, de doelstellingen en de trainingsmogelijkheden.

Wanneer tijdens training geen rekening gehouden wordt met deze factoren is het niet mogelijk om een effectieve training op te zetten, waardoor de doelstellingen niet snel, of zelfs helemaal niet, behaald worden.

Ben je op zoek naar een persoonlijk trainingsschema om echt effectief en doelgericht te kunnen trainen? Kijk dan bij onze persoonlijke trainingsschema’s.